📚 Hockeytermer

Bli en del av vår hockeyfamilj.

Med vårt nyhetsbrev håller du koll . Gratis – rakt till din inkorg!

Hockeydax

Hockeytermer: Grocery Stick

I andra delen av Hockeytermer går vi in på olika typer av spelare. Den här gången närmare bestämt en “grocery stick”. Men vad betyder det egentligen?
Läs Mer
Hockeyslang

Hockeytermer: Light The Lamp

Light The Lamp är engelska *duh* och vanligt förekommande hockeyslang. En populär svensk översättning finns inte, men skulle även det fungera då fenomenet även finns i Sverige. Men vad…
Läs Mer

Hockeyabstinens? läs en bok! 💯

Hockeytermer med en gnutta slang

Här listar och förklarar vi kända – och okända – hockeytermer som gör att du hänger med i omklädningsrumssnacket och blir den där sköna personen med det udda ordförrådet på nästa fest. Att förstå diverse hockeytermer kommer göra ditt hockeyliv enklare – och betydligt roligare.

Vad är en hockeyterm?

Precis som det låter är en hockeyterm ett ord eller fras kopplad till hockey. Ofta är det uttryck som förklarar något på ett sätt som kan uppfattas som oförståeligt för utomstående. Det kan finnas en viss nivå av slang iblandat, vilket gör att hockeytermerna tillsammans utgör en stor del av jargongen i hockeyomklädningsrum och ishallar. Vissa hockeytermer är främst kopplade till regler och spelet i sig, medan andra uppkommit som en del av hockeykulturen. 

Vilka typer av hockeytermer finns det?

Ishockeyns förtrollade värld innehåller många udda termer och slanguttryck som du inte hör någon annanstans. Vissa hockeytermer är direkt kopplade till sporten i sig, och har sin bakgrund i hockeyregler och strategi. Andra, de mer kreativa och långsökta, kommer från kulturen och jargongen i omklädningsrummet.

Du som tittar på hockey har förmodligen hört expertkommentatorerna använda uttryck som “slottet” och “kontoret” under en match och vet därför exakt vad det betyder. Men hockeytermerna som används i TV är bara toppen på isberget. Innanför omklädningsrummets väggar och på lagbussar gömmer sig en mängd andra slangord som tillsammans låter som ett helt nytt språk för den med ovana öron. 

Fraserna du inte hört innan

Hur som helst. Eftersom du besöker oss på Hockeydax tror vi ändå att du har hyfsad koll på vanliga hockeytermer. Vi ska därför försöka lyfta fraser och uttryck som inte är lika vanliga och som du därför inte hört förut. Det kommer därför bli en del hockeytermer på engelska. Vi hoppas du får användning även av dem. Kanske under fikat på jobbet, kanske på nästa fest, men mest troligt någonstans kopplat till hockeyn.