Hockeykrönika

Krönika: Bortom globens glamourösa salonger

Parallellt med pampiga NHL Global Series i Globen spelades det ikväll derby i Hockeytvåan mellan Gnesta och Nynäshamn. En match på hockeyns oglamourösa men betydligt charmigare bakgård.

Efter 10 minuter på en mörk och dimmig skogsväg når vi till slut Gnesta Ishall. Området är under ombyggnad och underlaget på den fulla parkeringen påminner om en frusen gyttjepöl.

En biljett till NHL Global Series i Globen kostade närmare två lök men sålde snabbt slut. NHL-fantaster som var sugna på att se sina idoler var tvungna att hänga på låset månader innan för att ens ha chans att köpa en biljett.

I entréfönstret till Gnesta Ishall, i en parallell hockeyvärld långt bortom NHL-turnéns glamourösa salonger, hänger istället ett papper med ett Swish-nummer. Inträdet kostar 60:-. Såvida du inte känner någon i klubben. Då går du såklart in gratis.

Allt en match ska ha

Det blir en svängig match som egentligen innehåller allt ett division 2-derby ska innehålla. Mängder med missade målchanser, försök till fysiskt spel, dåligt hemjobb, snygga mål och heta känslor.

I periodpausen mellan andra och tredje perioden gör jag det obligatoriska depåstoppet i den pittoreska caféterian. Vilket utbud! Närmast kassan ligger de omtalade, hemmagjorda vaniljbullarna och ser oemotståndliga ut. En omsorgsfullt gräddad toast sträcks över till mannen framför mig. Koppen kaffe som går för hiskeliga 28:- på Globen kostar 15:- här. Aldrig mer.

Kvinnan i kassan får alla att känna sig som VIP-gäster med sitt oslagbara fredagshumör.

“Tar ni cash?”

“Vi tar vad som helst!”

Avgörande från den före detta JVM-stjärnan

2-2 från den andra perioden står sig matchen ut.

Det hela slutar på övertid när matchens absolut största behållning, den föredetta JVM-stjärnan Tony Lagerström, avgör med en genial sidledspassning som hade varit svårare för Niclas Cleasson att missa än att stöta in.

Nu sitter jag hemma med frusna fötter och följer sista perioden mellan Tampa Bay Lightning och Buffalo Sabres på TV – och tackar mig själv för att jag inte är där.

Dela det här med dina vänner:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *